Огледално-невронна терапия

Огледално-невронна терапия

Огледалните неврони са вид мозъчни клетки, които реагират еднакво, когато изпълняваме действие и когато сме свидетели, че някой друг извършва същото действие. Те са открити за първи път в началото на 90-те години, когато екип от италиански изследователи открива отделни неврони в мозъка на маймуните макаки, ​​които изстрелват както когато маймуните са грабнали предмет, така и когато маймуните са наблюдавали как друг примат е грабнал същия обект. Изследванията бързо преминаха от примати към хора.

Невроните в телата ни могат да претърпят пластичност, термин, дефиниран като способност за адаптация и възстановяване. Огледалните неврони имат същото свойство и изследванията показват, че те се развиват най-добре, когато се извършва както наблюдение, така и демонстрация на дейност. Физическата терапия, логопедичната терапия и ерготерапията използват развитието на огледалната невронна система (ОНС) за постигане на цели при децата с нарушения.

Физиотерапевтите също често се обръщат към ОНС, за да улеснят функционалните движения и да подобрят координацията в детската обстановка. Те правят това, като демонстрират огледалния образ на това, което искат детето да изпълнява толкова пъти, колкото е необходимо, за да започне детето да имитира самостоятелно дейността. Терапевтите могат да демонстрират дейността или да използват огледало, за да позволят на детето да се види визуално, че изпълнява дейността и да се самокорегира, за да имитира задачата. Изследванията също така показват, че използването на някои видеоигри може да осигури същата стимулация на огледалните неврони, предоставяйки друг ресурс и мотивираща дейност за децата. Огледално-невронната терапията се оказва изключително ефективна при деца с различни нарушения и затруднения в моторен план.

Аутизмът е друга често срещана диагноза в детската терапия, която има пряка връзка с ОНС. Децата с аутизъм изглежда имат нефункционална огледална невронна система. Колкото по-тежки са симптомите на аутизъм, толкова по-малко активна е огледалната невронна система. Проучванията показват, че децата с аутизъм имат трудности да разберат намеренията на другите въз основа на действието, което наблюдават. Те трябва да видят демонстрация, както и да я свържат с функционална цел, за да могат да имитират задачата. Това може да е една от причините децата с аутизъм да не имитират често мимики и да не демонстрират съпричастност.

Важно е терапевтите да използват ОНС, когато е подходящо, за да улеснят най-добрия напредък и да помогнат на децата да разгърнат пълния си потенциал.

Огледалните неврони реагират на действия, които наблюдаваме при другите.

Така наречените огледални неврони са разположени в префронталната кора, отговаряща за движенията, както и в други области на мозъка, отговарящи за речта, емоционалните процеси, пространствените възприятия. Огледалните неврони са едно от най-важните открития през последното десетилетие на неврологията. Това са разнообразие от визуално-пространствени неврони, които служат основно за социалното взаимодействие между хората. По същество огледалните неврони реагират на действия, които наблюдаваме при другите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s