Електронните устройства са вредни за децата

6 причини, поради които постоянното използване на електронни устройства има отрицателен ефект върху живота на детето.

Мозъците на децата са по-уязвими от използването на електронни медии. Повече, отколкото си мислим.

Мозъците на децата са по-уязвими от използването на електронни медии. Повече, отколкото си мислим. Не е необходимо твърде много електронна стимулация, за да причини неизправност в развиващия се мозък. Също така много родители погрешно вярват, че интерактивните онлайн контакти като интернет и използването на социални медии, изпращане на текстови съобщения, имейли и игри не са вредни, особено в сравнение с пасивното гледане на телевизия. По-вероятно е обаче да възникне проблем в съня, настроението и когнитивните функции на детето чрез интерактивното използване на електронни медии. Интерактивното използване причинява свръхстимулация и патологична необходимост от взаимодействие с тези медии.

Ето как шест телесни механизма обясняват защо електронните медии дерегулират поведението на детето:

Сънят е нарушен и биологичният часовник не е синхронизиран

Светлината от екрана на електронно устройство имитира дневна светлина и потиска секрецията на мелатонин.

Светлината от екрана на електронно устройство имитира дневна светлина и потиска секрецията на мелатонин, стимулирана от тъмнината. Няколко минути използване на електронни носители са достатъчни за потискане на секрецията на мелатонин в продължение на няколко часа и за дерегулация на биологичния ни часовник. След като това бъде направено, могат да възникнат допълнителни и вредни реакции към тялото, като хормонален дисбаланс и възпаление на мозъка. Също така, високото ниво на стимулация не ни позволява да потънем в дълбокия сън, който е необходим за възстановяване и почивка на организма.

Дерегулирана е системата за възнаграждение на мозъка

Много деца се пристрастяват към електронните устройства. Играта на компютър или други устройства и конзоли стимулира секрецията на допамин (вещество, което ни кара да се чувстваме добре) до такава степен, че при обикновено сканиране на мозъка показанията са подобни на тези на употребяващия наркотик. Когато системата за възнаграждение на мозъка стане свръхактивна, тя става все по-малко и по-малко чувствителна, така че са необходими все повече и повече стимулации, за да се получи усещането за удоволствие. Допаминът е от решаващо значение за концентрацията и мобилизацията. Дори най-малките промени в секрецията на допамин могат да причинят проблеми в емоционалното състояние и функционалните способности на детето.

Светлина през нощта

Светлината от електронни устройства през нощта е свързана в няколко проучвания с депресията. Изследванията върху животни показват, че излагането на светлина от електронни устройства преди или по време на сън може да причини депресия, дори когато животното не гледа към екрана. Има моменти, когато родителите не са склонни да ограничат използването на електронни медии в стаята на детето си от страх, че детето им ще изпадне в състояние на скука. Всъщност премахването на устройства със светлина предпазва детето.

Електронните устройства стимулират реакциите на тревожност

Прекаленото излагане пред електронни устройства засилва тревожността

Интензивният стрес (реакция на бягство или действие) и хроничният стрес водят до промени в химичния баланс на мозъка и хормоните, които от своя страна правят човека раздразнителен. Изглежда, че секрецията на кортизол (хормон на хроничния стрес) е причината и резултатът от депресията, като по този начин създава порочен кръг. Освен това свръхстимулацията и пристрастяването потискат функцията на фронталния лоб в мозъка, зоната, която регулира настроението.

Сензорно претоварване, разсейване и умствено изчерпване

Експертите твърдят, че зад импулсивното и агресивно поведение стои лошият фокус на вниманието. Заедно с концентрацията ни страда и способността ни да управляваме нашата вътрешна и външна среда. По този начин дори и най-малките изисквания стават огромни. Когато изчерпваме психическата си енергия до високи визуални и когнитивни данни чрез постоянната заетост с електронни медии, допълнително намаляваме психичния си резерв. Един от начините да подмладим малко тялото си е да се ядосваме, така че интензивните изблици в крайна сметка са механизъм за справяне.

Намаляване на физическата активност и далеч от природата

Известно е, че контактът с природата възстановява нивото ни на внимание и намалява стреса и агресията. Електронните устройства и ангажираността ни с тях намаляват излагането на най-естествените фактори, които подобряват настроението ни.  Може да изглежда трудно или дори невъзможно да се ограничи използването на електронни устройства толкова драстично. Но когато детето ни се затруднява и страда със своите когнитивни и умствени функции, ние не му правим нищо добро, като оставяме електронните устройства там, където се надяват, че ще се успокои, ако играе само малко и умерено. Напротив, при драстична промяна нервната система на детето ще се върне към физическото си състояние. Първата стъпка, тоест да помогнете на детето да бъде по-спокойно, по-силно и по-щастливо.

Електронните устройства намаляват контакта ни с природата

Screentime Is Making Kids Moody, Crazy and Lazy, 6 Ways electronic screen time makes kids angry, depressed and unmotivated, Victoria L. Dunckley M.D.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s