Значимостта на двигателното развитие при децата

През първите години от живота си децата се развиват основно няколко умения, които ще им послужат за развитието в по-късна възраст.  Основно внимание се обръща на двигателните умения, езиково-говорното развитие, уменията за комуникация и развитието на емоционалната, социалната и познавателна сфера.

Физическото развитие, растежът, укрепването на костната система и мускулатурата са обект на грубата моторика. Грубите двигателни умения включват двигателното развитие на мускулите, които позволяват на бебетата да вдигат глава, да се обръщат, да седят, да пълзят и в крайна сметка да ходят, да бягат, да скачат и да прескачат.

Развитието на тези двигателни умения имат установена последователност. Моторното развитие е важно през целия ранен живот на детето, защото физическото развитие е обвързано с други области на развитие. Например, ако детето е в състояние да пълзи или ходи, то може по-лесно да изследва физическата им среда, което се отразява на когнитивното развитие. 

Моторно развитие

В общи линии грубата моторика включва движенията на големите мускулни групи на ръцете, краката и торса. Но моториката не е само мускулно развитие, а има много по-значителна функция. Включва координацията между мускулите и неврологичната система на детето. Въздействат на координацията и баланса, способността за осъзнаване и усещане на собственото тяло, физическата сила, а в последствие служат за основа за развитито на фините двигателни умения (фина моторика).

Децата постигат различно ниво на моторно развитие. Например, на тригодишна възраст децата обикновено могат да отскачат с два крака. До 7 или 8 те обикновено могат да карат колело без помощни гуми.

Ако детето се затруднява дълго време с овладяването на тези двигателни умения, това може да е индикация за наличие на диспраксия. В случай, че имате притеснения и подозрения, редно е да се консултирате със специалист. Специалистите могат да помогнат за изграждането на двигателните умения и моториката.

Интегриране на моторни умения

Забавянето на развитието на грубата моторика може да доведе до проблеми с фините двигателни способности. Способността на ученика да поддържа опора на горната част на тялото, например, се отразява на способността му да пише. Писането е фино двигателно умение, но много аспекти от него зависят от грубите двигателни способности. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s