Сънят на детето при тръгване на ясла или детска градина

Консултант по детски сън

Препоръки за съня на детето преди започване на детска ясла/градина:

☑️ Избягвайте недоспиване преди тръгване на ясла или детска градина. Важно е детето да се наспива, когато наближи тръгване на детско заведение.
☑️ Започнете да следвате режима на яслата/детската градина от по-рано. Може предварително да попитате кога е обяда, подготовката за лягане и обедния сън. Препоръчително е да подготвите детето към новия режим поне 1-2 (дори и 3) седмици по-рано.
☑️ Спазвайте режима от седмицата и през уикенда.
☑️ Бъдете спокойни, за да може детето да „поеме“ от вашето спокойствие. Повечето деца лесно се адаптират към условията в яслата. Не винаги е необходимо да променяте начина на заспиване вкъщи преди това, но все пак е препоръчително детето да заспива в свое легло.
☑️ Може да попитате дали е позволено детето да вземе със себе си играчка за сън от вкъщи или нещо любимо, с което е свикнало да заспива.
☑️ Подгответе детето какво му предстои: четете книжки за детската градина (на пазара има разнообразие от такива), разигравайте с кукли или плюшени играчки случки от градината (сядане за закуска/обяд, обеден сън, четене на приказка от учителката).

Photo by cottonbro on Pexels.com


👉 Препоръки след започване на детска ясла/градина:
✅ Бъдете гъвкави. Често се случва при тръгване на детска ясла/градина, детето да не спи дълга дневна дрямка или дори да я пропуска в началото. Ако детето е имало много кратка дрямка или е пропуснало дневния сън (в яслата или вкъщи) – организирайте по-ранно лягане за нощен сън (1-2 часа по-рано от обикновено).
✅ Прекарвайте вечерите с повече съвместни игри и внимание към детето и запазете обичайната рутина преди сън.
✅ Говорете за деня и разказвайте какво предстои следващия.
✅ Ако е необходимо, давайте малко повече помощ при приспиване, отделете повече време за успокояване вечер и за ритуала за сън.

Статия от Петя Хорозова – консултант по детски сън

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s