Примитивни рефлекси

ПРИМИТИВНИ РЕФЛЕКСИ

images-6

Примитивните рефлекси представляват група моторни рефлекси, открити при новородени бебета. Те се развиват в утробата и споделят характеристиките на присъствието си при раждане на бебе в пълно здравословно състояние и се медиират или възникват от мозъчния ствол. Рефлексът е незабавен принудителен отговор, предизвикан от даден стимул. Всички реакции на рефлекси са неволеви и не са когнитивни или активно се отклоняват. Едно стимулиране, което задейства рефлекс, винаги води до същия отговор. Примитивните рефлекси са рефлекси на двигател / движение и специфични стимули ще доведат до същия модел или последователност от движения.

В мозъчния ствол има голям брой рефлекси – много стара област на мозъка, разположена между гръбначния мозък и церебралното полукълбо. Първият от примитивните рефлекси, които се появяват в утробата, е Моро рефлексът, който се появява между девет – дванадесет седмици след зачатието.

През първата година от живота, когато детето расте и зрее, примитивните рефлекси се интегрират или абсорбират и се заместват от постуларните рефлекси. Примитивните рефлекси никога не изчезват, но могат да бъдат активирани умишлено и те могат постепенно да се появят отново със застаряването. След нараняване на главата, неврологично увреждане или нарушение на развитието, те могат драматично да се появят отново.

Ролята на примитивните рефлекси е двойна: първо, да помогнем за оцеляването през тези деликатни ранни месеци, когато нервната система на бебето не е напълно свързана, и второ, да помогне на бебето да се движи. Движението на рефлекса е моделирано, последователно и неволно движение, но това движение помага на бебето да осъзнава тялото и заобикалящата го среда. Постепенно, тъй като примитивните рефлекси се оттеглят или са интегрирани, ще се установят съзнателни доброволни движения.

Примитивните рефлекси могат да бъдат разделени на три групи – мултисензорни рефлекси, примитивни рефлекси на позицията и примитивни тактилни рефлекси.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s