Физическата болка е пряко свързана със стрес и емоционална травма

Болката е пряко свързана със стрес и емоционална травма

Физическата болка е пряко свързана с емоционален стрес и травма

Източникът на хроничната болка може да бъде причинен от стрес и емоционална травма, а не от физическо нараняване.

Хроничната болка се характеризира с физическа болка, която продължава по-дълго, отколкото естественият процес на оздравяване би отнел нормално. Хората, които имат пост-травматично стресово разстройство, са изложени на най-висок риск.

Стресът може да доведе до физиологични проблеми като главоболие, световъртеж, болки в стомаха и чревни раздразнения.

Това, което може би не осъзнавате, е, че стресът и емоционалните травми могат да причинят други физически проблеми и хронични болка. Една от причините за това е, че колкото по-стресиран е човек, толкова по-напрегяща е болката.

Изследователи от десетилетия изучават връзката ум-тяло между емоциите и цялостното здраве. Те откриха, че някъде между 15 и 30 процента от търпението, диагностицирано с хронично заболяване, също страдат от пост-травматично стресово разстройство.

Травмата се случва „когато способността ни да реагираме на възприемана заплаха е по някакъв начин преобладаваща“, пише Питър Левайн, експерт по травми. Травмата може да предизвика физиологични симптоми като изтръпване, болка, кошмари, реакции на избухване и избягване.

„Независимо дали травмата е била свързана или не със събитието или състоянието, което е породило тяхната болка, състоянието на хронична болка е травмиращо само по себе си“, пише Маги Филипс, авторът на Reversing Chronic Pain.

И тъй като нервната ни система преминава в режим на оцеляване по време на травма, може да бъде трудно да се възстановим.

„Изследванията показват, че при обикновени условия много травмирани хора, включително жертви на изнасилване, бити жени и малтретирани деца, имат доста добра психосоциална адаптация“, казва д-р Бесел ван дер Колк, известен експерт по травми.

„Въпреки това, те не реагират на стрес, както правят другите хора. Под натиск те могат да се чувстват (или да действат), сякаш отново са травмирани.“

Ако намирате тази статия за интересна, споделете я с ваши приятели.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s