COVID 19 – стратегии за справяне със социалната дистанцираност и изолация

Coronavirus

Новините за коронавирусната пандемия COVID-19 са навсякъде, от първата страница на всички вестници, гръмки заглавия на новините, честите извънредни новини, въобще от всякъде ни залива информация за коронавируса. Постоянно се съобщава, че броят на заразените се покачва, съобщава се за смъртни случаи и много често се говори за ситуациите в най-тежко засегнатите райони. Разбираемо е, че по това време хората може да се чувстват уплашени, притеснени, разтревожени и затрупани от непрекъснато променящите се сигнали и отразяване в медиите относно разпространението на вируса. Тази информация не остава скрита и за детските очи и уши. COVID-19 е най-обсъжданата тема в световен мащаб от всички хора.

Невъзможността да поддържаме обичайните си социални контакти поражда и засилва чувствата на тревожност. Навлизането в период на социално дистанциране, самоизолация или карантина може да се почувства ужасяващо и може да допринесе за чувства на безпомощност и страх.

В полза на по-лесното справяне със социалното дистанциране, изолация или карантина ви предлагаме няколко стратегии:

 • Перспектива – опитайте се да видите този път като уникален и различен, не непременно лош, дори ако това е нещо, което не сте избрали непременно.
 • Връзка – помислете за креативни начини да поддържате връзка с други хора, включително социални медии, имейл и телефон. Сигурни сме, че в обичайното ежедневие дори не осъзнавате колко много време отделяте на алтернативните начини на комуникация.
 • Бъдете щедри към другите – даването на другите в моменти на нужда не само помага на получателя, но и повишава вашето благополучие. Има ли начин да помогнете на другите около вас?
 • Останете свързани със своите ценности. Не позволявайте страхът или тревожността да управляват взаимодействието ви с другите. Всички сме заедно в това!
 • Ежедневна рутина – създайте рутина, която дава приоритет на нещата, които ви харесват и дори неща, които сте имали намерение да правите, но нямате достатъчно време. Прочетете тази книга, която си купихте преди една година, отдайте се на ново хоби, за което все не ви остава време.
 • Опитайте се да видите това като нов и необичаен период, който дори може да има някои предимства.
 • Ограничете излагането си на новини и медии. Може би изберете конкретно време на деня, когато ще получавате актуализации, и се уверете, че те са от реномирани и надеждни източници.

Тъй като взаимоотношенията са изключително важни през това време, ето няколко съвета как да останете свързани с други. Запомнете, че всички сме заедно в това!

Ако има някой, който смятате, че може да се бори чрез социална изолация, важно е да се свържете с него и да знае, че ви интересува:

 • Обадете се да проверите неговото благосъстояние.
 • Изпратете съобщение.
 • Оставете бележка под вратата им дори.
 • Не подценявайте силата, която имате, за да внушите надежда на друг човек.

Това е несигурно време за всички и децата могат да бъдат засегнати от страх и тревожност. Ето няколко съвета как да осигурите подкрепа на децата си:

 • Дайте на децата си допълнително внимание и успокоение. Където е възможно, сведете до минимум излагането им на медии и социални медии, което може да засили безпокойството.
 • Признайте собствените си чувства към ситуацията и уведомете децата, че е добре да споделят и те чувствата си.
 • Включете децата си в планове и дейности около жилището ви.

Ако смятате, че симптомите на страх и тревожност са извън рамките на нормалното спрямо конкретната ситуация, свържете се с нас, за да окажем професонална помощ!

! По време на извънредните мерки провеждаме само директни онлайн сесии! Пишете ни или се обадете на телефоните ни за контакт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s