Мастурбират ли децата

Признавам си, не са много случаите в моя кабинет, когато родител търси помощ, защото детето докосва гениталиите си твърде често и неприемливо. С една дума мастурбира. И не, не говорим за тийнейджърите. Говорим за подрастващите, децата от предучилищна възраст, деца на 2, 3 или 4-годишна възраст. В два от случаите, по които съм работила, децата бяха жертва на блудство, но съществуват и много други причини, които биха могли да провокират това поведение.

Защо мастурбират децата?

Онанизмът, или мастурбацията, е докосване на гениталиите с цел удоволствие. Децата могат да се докосват с ръка, да използват друг предмет, да се търкат в играчките си или мебелите. С други думи, чрез мастурбацията в детска възраст децата откриват как работят телата им. Понякога мастурбацията е нормално поведение на много деца в предучилищна възраст. До една трета от децата в тази възрастова група откриват мастурбацията, докато изследват телата си. Често те продължават да мастурбират, просто защото се чувстват добре. 
Те все още не го разбират и осъзнават като сексуален акт, затова и на тази възраст не е точно мастурбация. Нека го наречем патологичен навик. Този факт би трябвало да улесни работата с родителя, но често това не е така. Дете, което се проявява като сексуално натрапчиво или е било жертва на сексуално насилие, това вече е много притеснително. Иначе, мастурбацията се различава от нормалната инспекция на половите органи, когато на детето се свали памперса или по време на баня и е нормално поведение, когато се извършва насаме и не става достояние на погледите на другите. Такова поведение е в пика си точно във възрастта около детската градина. После изчезва, за да връхлети отново в тийнейджърските години.

Мастурбацията няма медицински причини. Дразненето в областта на гениталиите, причинeно от болка или сърбеж, не предизвиква мастурбация.

Грях ли още мастурбацията?

Какво да правите, ако хванете детето ви да мастурбира? Запазете спокойствие и не изпадайте в ужас. Не се опитвайте да изкорените това поведение. Не можете да контролирате дали детето ви да го прави или не. След като детето ви открие мастурбацията, рядко ще спре да го прави напълно. Детето ви може да не го прави толкова често, ако се води борба за власт или справяне с нещастие. До 5 или 6 години повечето деца могат да се научат на някаква дискретност и ще мастурбират само насаме. Мастурбацията става почти универсална в пубертета в отговор на нормалните скокове на хормоните и сексуалния нагон. Контролирайте мястото, където ще се случва този акт. Обяснете на детето, че това трябва да се случва насаме. Малките деца все още не знаят, че да се докосват по интимните части, особено пред погледите на другите, се счита за неприлично и неприемливо. Ако напълно пренебрегнете мастурбацията, независимо къде е направена, детето ви ще мисли, че може да го прави свободно във всяка обстановка. Отвъд това, когато здравословните граници за мастурбацията са ефективно поставени и децата го правят само насаме, тогава просто трябва да се уверим, че децата прекарват в забавления достатъчно време извън спалнята си. Ако родителите подозират, че детето им мастурбира твърде много, тогава насърчаването на повече социални дейности, на които се радва, може да ограничи мастурбацията.

Трябва ли децата да изпитват вина, че изпитват удоволствие, когато се докосват?

Много деца могат да използват мастурбацията за справяне с тревожност, травма или проблеми от емоционален характер. От първо значение е да идентифицираме причината за възникването на този навик. Ако едно дете търпи строги наказания и ограничения, както и физически наказания, това може да е причина за търсене на бягство чрез мастурбацията. Онанизмът в този случай се явява капсуловане на детето от страданието, което изпитва. Липсата на емоционална близост с родителите също може да доведе до търсене на други начини за постигане на чувство за значимост и пълноценност. Проблемният емоционален контакт с родителите, липсата на проява на нежност от страна на майката, ранното отделяне, не достатъчно положителни емоции ще накарат детето да заживее в свой измислен свят. Децата, които не получават достатъчно внимание от родителите си често крият своите мисли, чувства и емоционални преживявания.

Консултация с психолог може да ви помогне да идентифицирате причината за възникавнето на навика. Дори не е необходимо да разговаряме с детето си. Ако променим отношенията си, ще се промени и навикът.

Някои деца ще мастурбират по-малко, ако получават допълнително прегръдка и гушкане през целия ден. Опитайте се да сте сигурни, че детето ви получава поне 1 час всеки ден специално време с вас и проявявате достатъчно физически контакт като израз любов.

Всяко дете е различно и колкото е нормално бебетата да мастурбират, е и толкова нормално някои деца изобщо да не опипват половите си органи. Въпреки че недостатъчното мастурбиране не е грижа за родителите, това подчертава важния момент, че хората са родени с различни сексуални потребности и няма рецепта, която да отговаря на всички. Независимо дали децата мастурбират или не, важното е родителите да са готови да общуват открито за това.

Не заплашвайте детето с последствия от неговите неприлични действия. Това може да доведе до възникване на комплекс за малоценност, което в бъдеще е вероятно да прерасне в проблеми с опознаване на тялото и проблеми със секса като възрастен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s