Дефицит на емоционална саморегулация и ХАДВ

Дефицитът на емоционална саморегулация се отнася до проблемите с импулсивните емоционални прояви в съчетание със затруднения с тяхната саморегулация – нещо, което често се наблюдава при състояния като ХАДВ. Това сякаш е леко пренебрегван проблем и се обръща внимание предимно на двигателната хиперактивност.

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Проявата на емоционална дисрегулация, конкретно се отнася до недостатъци с тези четири компонента на емоционалната саморегулация:

  • Способност за възпрепятстване на неподходящо поведение, предизвикано от силни емоции. Тази емоционална импулсивност е аспект на слабото инхибиране, свързано с ХАДВ, което се илюстрира с ниска толерантност към чувство на неудовлетвореност, нетърпение, бързо ескалиращ гняв, агресия, по-голяма емоционална възбудимост и други негативни реакции, всички от които са свързани с импулсивното измерение на разстройството.
  • Способност за самоуспокояване и регулиране на силна емоция, за да се намали нейната тежест.
  • Способност за пренасочване на вниманието от емоционално провокативни събития.
  • Способност за организиране или заместване на по-умерени, по-здравословни емоционални реакции в услуга на целите и дългосрочното благополучие.

Да се ​​разбере ролята на емоционалната импулсивност и дефицита на емоционалната саморегулация при ХАДВ означава да се признае важната роля на трудностите с емоционалния контрол и перспективите на разстройството, включително разбирането, че тези проблеми са преобладаващи пр лица с ХАДВ. Основните увреждания на живота често не се обясняват адекватно с традиционните симптоми на ХАДВ.

Photo by Tara Winstead on Pexels.com

Изобилие от убедителни доказателства – от клиничната концептуализация на ХАДВ с течение на времето до невроанатомични и психологически изследвания – ясно показва, че емоционалната инмулсивност и ниските нива на емоционална саморегулация са ключови компоненти на ХАДВ и трябва да бъдат включени в диагностичните критерии на разстройството и практиките за лечение.

Мозъчните структури и мрежи, замесени в ХАДВ, участват също в емоционалните процеси и следователно логично би се очаквало да доведат до емоционална импулсивност и слаба саморегулация и да бъдат част от разстройството.
Фронталният лоб, предният цингулат, вентралния стриатум и амигдалата съставляват изпълнителната верига, за която многократно е доказано, че участва в причиняването на ХАДВ. Някои от тези структури също образуват емоционалната верига на мозъка – амигдалата и по-голямата лимбична система, с която е свързана, са мястото, където се генерират емоциите, а префронталната кора и свързаните с нея структури се грижат за тези генерирани емоции. По този начин това как се чувстваме също влияе върху начина, по който мислим.

Фронтално-лимбичната верига – една от четирите изпълнителни мрежи на мозъка – се свързва с ХАДВ и със симптоми на емоционален дисконтрол, слаба мотивация, хиперактивност-импулсивност и агресивни тенденции. Тази мрежа за емоционално регулиране е известна още като „гореща“ верига, защото е абсолютно решаваща при вземането на решения.

Емоционалната саморегулация е основно измерение на изпълнителното функциониране, необходимо за ежедневните дейности. Това също е едно от най-увредените измерения при деца и лица с ХАДВ.

Поставянето на проблемите с импулсивната емоция и емоционалната саморегулация обратно в сферата на ХАДВ също ни помага да разберем основата за няколко от коморбидните състояния, обикновено свързани с ХАДВ, особено това на опозиционното поведение. Опозиционното поведение е двуизмерно, включващо аспекти на социален конфликт и емоционална дисрегулация. Тези две измерения значително допринасят за риска от по-късни нарушения. Емоционалното измерение, например, при децата допринася за повишен риск от тревожност на по-късен етап. Междувременно социалният компонент на опозиционното разстройство предсказва по-късно поведенческо разстройство и антисоциално поведение. 

Photo by cottonbro on Pexels.com

Съдържанието на тази статия е извлечено от експертния уебинар ADDitude Дефицитна емоционална саморегулация: пренебрегваният симптом на ADHD, който влияе върху всичко [Video Replay & Podcast #369] с Ръсел Баркли, Ph.D., който беше излъчен на живо на 26 август, 2021 г

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s